tisdag 13 december 2016

Markus mittemellan av Katarina Kieri

Sportlovet närmar sig och fröken säger till sin klass att de ska ha röda kinder när de kommer tillbaka från ledigheten. Röda kinder betyder enligt fröken att man har varit ute mycket och fått frisk luft. Själv ska hon åka till fjällen. Det är tydligen flera i klassen som ska det.

Markus har inga planer alls.  Inte Vero heller. Abbe och Simon ska ut med morfar och pilka på sjön. Abbe och Simon är mest jobbiga nu för tiden, så de får gärna vara iväg och pilka, tycker Markus. Däremot vill han gärna träffa Vero på lovet. Hon är fin. Markus och Vero brukar träffas och har varit hemma hos varandra och så, men nu känns det annorlunda på något sätt. Varmt och pirrigt. Undrar om hon känner likadant?

Markus mamma mår dåligt. Hon är ledsen och trött och har en sjukdom som heter depression. Hon ligger bara i sin säng och vill inte göra något alls. Det här är inget nytt egentligen, mammas sjukdom. Den kommer och går, ibland mår hon bättre. Ett tag jobbade hon lite på en blomsteraffär. Men nu är hon dålig igen. Helgen innan sportlovet måste pappa skjutsa in mamma till sjukhuset, där hon blir inlagd på en psykiatrisk avdelning.

Pappa har haft fullt upp att oroa sig för mamma, jobba och sköta hemmet att han helt har missat att det är sportlov. När han har åkt till jobbet på måndagen äter Markus godis till frukost och sticker sedan hem till Vero, där de spelar brädspel hela dagen. När han kommer hem är pappa arg för att han varit borta hela dagen och ger honom utegångsförbud. Istället för att vara glad för Markus skull att han har en fin vän att vara med hela dagen, när ändå pappa jobbar och mamma är sjuk! Hur Markus än gör verkar pappa tycka att han gör fel. Och han är arg och irriterad hela tiden. Han blir till och med arg för att Markus skickar sms till Vero för att bestämma var de ska ses, "du fick inte mobilen för att du ska leka med den!" och "det kostar faktiskt en massa pengar att skicka sms!" och "om någon behöver få ett sms är det faktiskt mamma!"

Vad tycker pappa att Markus ska göra hela lovet ensam hemma egentligen?! Kan han inte tänka det minsta på någon annan än mamma?!

Det här är del tre i serien om Markus, Vero och Abbe. Böckerna är fristående och behöver inte läsas i ordning. Det är en jättefin berättelse om ett sportlov i Norrland. Om vänskap och hur det kan kännas att ha en förälder som är sjuk, i detta fallet har en återkommande depression. Och så lite, lite pirrig kärlek :)

Markus mittemellan passar dig som är 9 år och uppåt. Boken är en bra högläsningsbok, eftersom den väcker tankar och funderingar som kan kännas bra att prata om.

ISBN: 9789187707445

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar