fredag 26 augusti 2016

Det vita huset av Petter Lidbeck

Yussef har sommarlov och är uttråkad. Asfalten dallrar av hetta och alla är bortresta. Alla utom typ Yussef, Anna och Hellman. Anna och Hellman är sugna på glass men ingen av dem har pengar. Anna säger att hon har hemma på rummet och övertalar Yussef att ta hennes nyckel och hämta pengarna på hennes rum. Hon säger att låset på ytterdörren kan kärva lite men om han inte får upp det kan han ta bakvägen.

Anna bor tydligen i det fina området på höjden. I det stora vita huset, det som alla vill bo i. Yussef får inte upp låset hur mycket han än försöker. En altandörr står på glänt. "Hallå!" ropar han och går försiktigt in, men ingen svarar. Det finns många stängda dörrar i huset och Yussef blir stressad, han hittar inte Annas rum. Tänk om någon kommer hem, hur förklarar han då varför han står med deras nyckel i handen, inne i deras hus?! Till slut återvänder han till Anna och Hellman. De skrattar åt honom och tror inte på att han vågade gå in i huset.

Yussef går tillbaka en gång till, Hellman är med denna gången. Hellman plockar och snokar bland sakerna i hallen och stoppar på sig en hundralapp. "Så kan du väl inte göra" utbrister Yussef. "Kan jag väl", säger Hellman "det är till glass, har man råd att bo så här kan man bjuda på det". "Men Annas pengar då?" säger Yussef. Hellman skrattar hånfullt. "Anna? Hur dum är du egentligen? Anna bor ju inte här fattar du väl, hon lurade dig bara".

Samtidigt som Yussef inser att de just nu står i någon okänd familjs hus, att de har tagit sig in utan lov genom altandörren, att grannarna kan ha sett dem, att det faktiskt kan räknas som ett inbrott, och att han dessutom har gjort det två gånger -  hör de hur låset i ytterdörren vrids om och ytterdörren öppnas...

Det vita huset är spännande till tusen! Boken fångar en från första sidan, det gillar jag. Den är lätt att läsa och släpper inte taget om en, man måste bara läsa vidare för att få reda på hur det ska gå.

Petter Lidbeck har skrivit väldigt många böcker. Om allt möjligt, både bilderböcker, deckare, roliga kapitelböcker. Om vänskap, och om funktionshinder. Och läskigt spännande deckare för vuxna också. Och han skriver bra, jag har ännu inte stött på en bok av Petter som jag inte tyckt om. Mina favoriter är nog Den magiska kepsen och Världens elakaste fröken. Tills nu, för nu är nog Det vita huset min nya favorit :)

Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789188279088

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar