onsdag 17 augusti 2016

Sassa brassa mandel-kakan av Karin Jacov

Kakan är nio år och heter egentligen Katja, men har alltid kallats Kakan. Bra smeknamn tänker jag. Det är gott med kakor.

Kakan spelar handboll och har gjort det typ alltid, eller i alla fall i två år snart. Hon tycker att det är jätteroligt med handboll och längtar till varje träning. Hon är ganska bra också, tycker hon själv. Men att spela match är värre. Det är nervöst och läskigt och plötsligt är det som att en tyst röst viskar till henne "du kan inte, du kommer att missa, alla kommer att skratta åt dig". Alla är där och tittar på dem, föräldrar, syskon och vänner. Nej, usch för match!

Dessutom känner alla någon i laget. Alla tjejerna har en klasskompis eller kompis att prata -och skratta med i bilen på väg till matchen och i omklädningsrummet. Men inte Kakan. Kakans bästa kompis Helin spelar inte boll, hon älskar dans. Tänk om Helin hade kunnat börja i laget! Då hade allt blivit annorlunda. Matcherna hade nog känts lättare och hon hade också haft någon att fnittra med i omklädningsrummet.

Kakan försöker övertala Helin att börja, och till slut går hon med på att prova en träning. Men när hon packar upp sina träningskläder och byter om till dansskor och danstights fnissar hela laget och Kakan tycker plötsligt inte att det känns lika bra längre. Vad tänkte Helin när hon tar med danskläder till handbollsträning? Det är ju pinsamt att laget skrattar åt hennes kompis! Det blir en hård och kall knut i Kakans mage och när laget börjar att retas med Helin så försvarar inte Kakan henne, utan tittar ner i golvet och är tyst. Helin blir ledsen och arg och går därifrån, "du behöver inte följa med, du kan dra något gammalt över dig" skriker hon till Kakan. Åh, varför blev det så här? Vad ska Kakan göra nu?

Sassa brassa mandel-kakan är en fin och rolig bok om vänskap och handboll. Passar dig som är 8 år och uppåt och är en bra högläsningsbok.

ISBN: 9789175773377

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar