tisdag 24 maj 2016

Spöknät av Petrus Dahlin

Åh, så spännande! Förbered dig på en riktig blandvändare!

Petrus Dahlin har tidigare skrivit bland annat Hjärtlös och Kurragömma, som också är rysare. Nu är det dags för Spöknät. Jag sträckläste boken i går kväll liggandes i hängmattan. Det var ljummet ute och mörkret kröp allt närmare. Perfekt miljö för den här boken!

Tino är tretton år och har hela sommarlovet framför sig. Underbart, skulle de flesta i hans ålder säga. Men Tino bävar inför många veckors ledighet. Alla kompisar har åkt på semester och bästa vännen har flyttat. Mamma är deprimerad och tar sig knappt ur sängen eller svarar på tilltal. Hon har mått dåligt sedan pappa lämnade dem och på sistone har hon bara blivit sämre. Tino vet inte vad han ska göra eller vem han ska ringa. Inte pappa i alla fall, han har skaffat sig ny familj och bryr sig inte om dem längre.

Det är sen kväll och värmeböljan hänger sig envist kvar. Tino har inget att göra. Det är för varmt för att försöka sova. Mamma däremot gör inget annat än sover. Plötsligt kommer det en igelkottsfamilj springandes över gräsmattan. Den pinnar rakt igenom häcken, över gräsmattan och försvinner in till nästa trädgård. Sedan kommer det fler djur, de verkar nästan fly ifrån något? Konstigt, tänker Tino, men ser inget som kan ha skrämt dem. Han går in för att försöka sova i den klibbiga hettan. Till slut kommer åskan, regnet smattrar mot fönstret och gör att värmen släpper något. Tino somnar och sover oroligt.

Dagen efter går han in till mamma framåt förmiddagen och ska försöka väcka henne. Då är hon borta. Spårlöst försvunnen. Skorna står kvar i hallen, det ligger ingen lapp på köksbordet. Mamma som knappt gått upp ur sängen på sistone, skulle hon gett sig ut så där bara, utan att säga till? Dagen går och hon kommer inte tillbaka. På kvällen ringer Tino till polisen. De frågar ut honom om mammas depression och hennes mediciner, och säger sedan att oftast ger sig folk av frivilligt och kommer för det mesta hem igen inom 24 timmar. Men varför skulle mamma lämna Tino utan att säga något?

Nej, han känner att något är fel. Vid närmare eftertanke har flera mystiska saker hänt det sista dygnet, faktiskt. När han dagen innan lyckats få upp mamma ur sängen för en bit mat, började helt plötsligt köksklockan gå baklänges. När mamma upptäckte det såg hon piggare ut, om än bara för någon minut, och sa att "nu är det snart dags att ge sig av". Tino hade trott att klockan hade gått i sönder och att mamma yrade. Men i morse stod den faktiskt på rätt tid igen. Menade mamma något med det hon sa? Och de flyende djuren, vad flydde de egentligen ifrån?

Mitt i allt dyker Akki upp. Hon ser ut och pratar som om hon kommer från en annan tid, eller en annan planet. Eller håller hon på med rollspel? Läskig är hon i alla fall, tycker Tino. Nästan lite övernaturlig på något sätt. Men hon säger att hon kan hjälpa Tino att hitta mamma. Kan han verkligen lita på henne? Hon säger att hon är en vän, men magkänslan säger annat...

Spännande, mystisk och läskig. Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789129698978

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar