måndag 18 april 2016

Zombiefeber av Kristina Ohlsson

Med spänd förväntan började jag läsa den nya boken av Kristina Ohlsson, Zombiefeber. Detta är del 1 i en trilogi. Hennes tidigare böcker har varit mysig läsning, och jag vet - man ska inte välja böcker utifrån omslaget -  men vilket omslag Zombiefeber har! Vackert och spöklikt. Och alla dessa getingar! Jag är allergisk mot getingar, så för mig blir det skräckblandad förtjusning att krypa upp i läsfåtöljen med en bok dekorerad med getingar.

Det är sommar i Eldsala. En väldigt varm sådan, det är svårt att sova om nätterna på grund av värmen och getingarna är extra många. Herbert och Sally, som är runt 10-12 år, har sommarlov och går på simskola. Men simskolegruppen blir mindre för varje dag. Det går någon sjukdom i samhället med feber och rödsprängda ögon. Det verkar som att allt började med barnen i simhallen, därför tas nu prover på vattnet för att se om det är där problemet ligger.

Herbert och Sally har hållit sig friska i alla fall. Och Herberts farfar också. Fast han är gammal och har haft en hjärnblödning nyligen. Herbert får hjälpa till med mer och mer hemma. Herbert bor nämligen hos sin farfar eftersom hans mamma och pappa är döda. Nu har myndigheterna börjat besöka farfar och Herbert för att se hur de har det och vill att Herbert ska flytta till en familj istället. Fast Herbert vill inte flytta! För Herbert är ju farfar hans familj. Och det gör honom ingenting att han får hjälpa till.

Innan farfar blev sjuk renoverade han ladan och gjorde om den till ett enkelt pensionat. De har ganska många gäster som brukar studera fågellivet i sjön strax intill. En sen kväll knackar en mystisk man på och ber om ett rum. När han lyfter sina två tunga resväskor för att gå till rummet ser det ut som att det är blodspår på marken från en av väskorna! Farfar slätar över Herberts oro och säger att han inbillat sig. Mannen är i alla fall inte fågelskådare gissar Herbert, och undrar vad han då kan ha för ärende i lilla Eldsala? När husfrun städar mannens rum passar Herbert på att kika runt lite. Varför packar han inte upp sina stora tunga resväskor egentligen? Varför vandrar han runt på nätterna och spionerar?Vad är det han samlar på ute på ängen i glasburkar? Varför är getingarna vakna även på natten, då de brukar vila? Och varför ligger det halvt uppätna djur lite här och där på morgnarna? Någonting håller på att hända i Eldsala, men Herbert och Sally kan inte riktigt sätta fingret på vad.

En sak är i alla fall säker, på något mystiskt sätt är deras gömställe i den gamla kvarnen beskyddat. Getingarna som annars är överallt verkar undvika kvarnen och när Herbert och Sally blir jagade av något som liknar hälften människa och hälften varg - eller är det bara mörkret och fantasin som får det att se ut som det? - blir de räddade av att de springer till kvarnen. Varelsen stannar på avstånd, avvaktar en stund, och lufsar sedan därifrån.

Detta är spännande läsning, man känner sommarens hetta, hör getingarnas surrande och undrar hur allting hänger ihop? Samtidigt bekymrar man sig för hur det ska gå för familjen Herbert och hans farfar.....

Passar dig som är mellan 9-12 år ungefär.

ISBN: 9789187707520

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar