tisdag 26 april 2016

I kungens spår av Peter Arrhenius

Redan när jag tittade på omslaget blev jag nyfiken på den här boken. En man med gammeldags klädsel och skidandes med en skidstav, så som man hade förr. Samtidigt som en tjej står bakom ett träd ett par meter bort och kollar på sin smartphone. Vad är det här? Nutid, dåtid, tidsresor?

Detta är första delen i en ny serie om tidsresenären Fanny Falk. Till vardags är hon en helt vanlig femteklassare i nutid. Men vad ingen vet är att hon är upplärd av sin farfar till att bli tidsresenär och nu är hon medlem i organisationen VAO, Vän Av Ordning. VAO bevakar hela universums tidsordning och ska rycka ut och försöka ställa saker och händelser tillrätta när det blir fel. Och det blir fel hela tiden.

Små fel - som att någon går åt vänster istället för höger och därför inte träffar sin kompis och inte heller får reda på att det är kalas på fredag och på så sätt missar den roligaste festen i år - små fel rättas inte till. Men när det håller på att gå helt åt skogen år 1520 med killen Gustav Eriksson från Stockholm, som inte lyckas övertala bönderna i Dalarna att de ska kämpa med honom mot danskarna, då håller det på att bli helt fel i Sveriges historia. Bönderna kan inte bestämma sig, de vill inte kriga, de vill hellre ha fred. Gustav Eriksson har inte tid att stanna och vänta på att de ska diskutera saken med grannbyarna. Han blir jagad av danskarna och bestämmer sig för att fly till Norge. På skidor beger han sig iväg från Mora mot Norge.

Där har vi ett stort problem som måste lösas! Om inte bönderna ångrar sig och skickar sina snabbaste män för att hinna ikapp Gustav Eriksson och får honom att vända tillbaka, ja då har inte Gustav Eriksson blivit kung Gustav Vasa, och då får vi ingen nationaldag den 6 juni, och inget Vasalopp mellan Mora och Sälen!

Att vara utan nationaldagen skulle vara värst, tycker Fanny, eftersom hon har bestämt träff med killen hon är kär i på nationaldagsfirandet som närmar sig.  Det avgör saken. Det är bara att bege sig 500 år bakåt i tiden och försöka få allt att rulla på som det ska! Men farfar tänker att Fanny nu är stor nog att klara ett uppdrag på egen hand, och skickar iväg henne till 1520-års vinter alldeles ensam. Från 25 grader plus i nutid till 25 grader minus i dåtid. Ensam. Detta börjar INTE bra, tycker Fanny!

Spännande bok! Kul med lite annorlunda tema. Passar dig som är 9-12 år.

ISBN: 9789129698060

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar