torsdag 17 mars 2016

Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson

När jag var i tolvårsåldern läste jag Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen och fastnade för blandningen mellan verklighet och magiskt övernaturligt, det som kallas magisk realism. Boken var det bästa jag läst och jag kan verkligen rekommendera den fortfarande.

Mysteriet på Hester Hill är som en lite modernare variant på Tordyveln flyger i skymningen. Jag har lyssnat på den som CD-bok i bilen på väg till jobbet, och har knappt velat att bilresan skulle ta slut på morgnarna, så spännande var det!

Meg och Frank är två syskon i tolvårsåldern som ska tillbringa sommarlovet hos farbror Elliot och Carl. Deras föräldrar som bråkar mycket behöver sommaren för att bestämma hur det ska bli framöver, ska de skiljas, separera eller försöka fortsätta tillsammans. Det jobbiga läget hemma gör att syskonen är på lite dåligt humör när de kommer till Hester Hill, huset där farbror Elliot och Carl bor. Frank tänker minsann inte ringa hem på hela sommaren!

Redan första dagen händer det mystiska saker som får dem på andra tankar. När de står och väntar på farbror Elliot på järnvägsstationen får Meg syn på en flicka inne i stationsbyggnaden. Flickan har långt tjockt hår med en röd rosett. Men stationsbyggnaden är tillbommad och låst, fönstren är igenspikade med långa brädor och Meg ser henne genom brädspringorna. När hon ska visa Frank är flickan borta. Hur har flickan kommit in i den låsta byggnaden och vart tog hon vägen? Hon får syn på samma flicka lite senare på dagen, nu på en tavla på Hester Hill. Tavlan är hundra år gammal och föreställer familjen som bodde i huset på den tiden. "Du kan ju omöjligt ha sett henne på stationen", säger Frank.

Huset är stort och barnen ser fram emot att utforska alla skrymslen, men det är stränga regler var de får vara. Vissa rum är låsta och de får absolut inte gå ner i källaren utan att fråga om lov först. En dag hittar de en träbricka uppe på vinden som påminner om spelplanen man har när man gör "anden i glaset".  Brickan är försedd med ord och när Meg och Frank sätter fart på spelets kula rullar den runt och stannar på olika ord som bildar en mening. Meningen lyder: "Titta i källaren". Är det en slump, eller betyder det något? Vad finns i källaren egentligen?

När Frank går till byns bokhandel för att köpa notböcker säger butiksinnehavaren till honom: "Hälsa till Meg att det finns ett paket här till henne". Paketet har väntat på henne i hundra år. Hur kan det hänga ihop? Meg fanns ju inte ens då, och hur skulle någon kunna veta att hon skulle komma till Hester Hill? Förvånad och nyfiken vecklar hon upp paketet, som innehåller en bok. I boken är det ett utskuret hål och där i ligger det en gammal nyckel. Vart går nyckeln och varför får Meg den?

Det här är en spännande historia som är klurig ända fram till slutet. Man vill bara veta hur det ska gå!!

Passar dig som är mellan 10 och 13 år ungefär. Kolla gärna in Kristina Ohlssons andra böcker också, hon har skrivit många spännande :)

ISBN: 9789187707346
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar