onsdag 24 februari 2016

Hallahem; staden under berget av Susanne Trydal

En kvinna gömmer sig i ett skogsbryn och smyger på ett par som badar. I strandkanten har paret lämnat sin lilla bebis inlindad i filtar. Kvinnan virar upp filtarna, och byter ut bebisen mot sin egna. Hon gör det med tårar i ögonen och sorg i hjärtat. Men hon vet att det måste göras.

Flickorna växer upp och är tolv år när berättelsen tar fart. Torunn bor i staden Hallahem som ligger i underjorden, bland folket som människorna kallar trollen. Tilda bor hos människorna i den norrländska småstad som ligger ovanför Hallahem. Två parallella världar med två folk som bara känner till varandra genom sagor och sägner. Tilda känner sig annorlunda än sina kompisar och vill hellre vara i skogen än att kolla på killar i ishallen. Torunn känner inte att hon passar in hos vitterfolket, hon är varken snabb eller bra på att klättra. Vitterfolket känner sig hotade av folket människorna som sägs vara ute efter metallen under berget. Men sedan får de höra talas om flickan bland människorna som skulle kunna rädda dem undan katastrofen.....

Detta är första delen av en magisk och spännande trilogi. Författaren blandar en modern berättelse om att känna sig annorlunda och inte passa in med nordisk mytologi, och resultatet blir hur bra som helst. Jag ser fram emot del två och tre!

ISBN: 9789175579719

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar