söndag 28 februari 2016

Den röda pyramiden av Rick Riordan

Carter och Sadie är syskon, men har inte vuxit upp tillsammans. Deras mamma var arkeolog och dog under mystiska omständigheter när de var små. Pappa doktor Kane som är egyptolog, alltså en slags expert på Egyptens historia, fick efter mammans död bara vårdnaden om Carter. Mormor och morfar tyckte nämligen inte att pappan var en lämplig person att växa upp med, flänga runt med jobbet så mycket kan ju inte vara lämpligt att kombinera med föräldraskap! Sanningen var nog snarare att de inte gillade honom och kanske skyllde de mammans död på honom. Ändå kämpade de bara om vårdnaden om Sadie. Carter fick växa upp hos pappa och har faktiskt trivts bra med det, han har under sin uppväxt fått resa mycket och se sig om i världen. Ju äldre Carter blir desto mer inser han också att hans pappa döljer något. Det händer ofta mystiska saker i närheten av doktor Kane. Saker och människor försvinner eller dyker upp på ett oförklarligt sätt, explosioner detonerar, och doktor Kane är allt oftare övertygad om att de blir förföljda. Hans väska med arbetsverktyg bär han ständigt med sig som en kär ägodel.Han är lite som Stålmannen och hans alter ego Clark Kent, eller Indiana Jones och doktor Henry Walton; utåt sett är han en nördig doktor inom egyptologi, men vem är han egentligen?

När boken börjar är doktor Kane och Carter på väg till London för att hämta Sadie hos mormor och morfar. De ska ut på en resa tillsammans. Men först åker de till British Museum  där doktor Kane berättar om ett experiment som ska ställa saker till rätta för deras familj. Det går dock inte riktigt som han tänkt sig. En explosion frigör en uråldrig ondska, den egyptiska guden Set vaknar till liv och ger sig ut i London efter att ha förpassat doktor Kane till glömskan. Syskonen tvingas att fly för sina liv och måste sedan ge sig ut på ett farligt uppdrag, från Kairo till Paris till sydvästra USA, för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt.

Rick Riordan har tidigare skrivit den spännande serien om Percy Jackson. Den kan beskrivas som en actionspäckad berättelse med grekiska gudar, äventyr och fantasy. Nu är Rick Riordan tillbaka med en ny serie; Kanekrönikan, som även den är 100% äventyr och fantasy, men istället för grekiska gudar får man nu bekanta sig med de egyptiska. Den röda pyramiden är del 1 i Kanekrönikan och berättelsen vinner på att läsas i ordning. Böckerna passar dig som är 10 år och uppåt.


ISBN: 9789176450765

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar