onsdag 24 juni 2015

Galgbacken av Ewa Christina Johansson


Lykke är tretton år och firar midsommar med familj och släkt på landet. Eller rättare sagt de andra firar, Lykke tycker det är tråkigt och smiter därifrån så snart det går. Moster är i för sig mysig, men de andra i släkten kan Lykke vara utan. Hon har tidigare under dagen fått en fin berlock att hänga på sitt armband av sin moster. Berlocken är gammal och gått i arv i släkten. In aeternum står det på den.  (Jag blev nyfiken på vad det betydde och enligt google är betydelsen på ett ungefär för evigt.)

Lykke går en sväng på kvällen och kommer upp på en kulle. Högst upp är det ett utkikstorn. Men...det är något som är konstigt, det ser ut som en galge strax intill tornet, en sådan som man hängde brottslingar i förr i tiden! Lykke blinkar till och tittar igen. Men då syns inte galgen längre. Strax därefter hör hon något i vinden, som en viskning, det låter som In aeternum......och det känns som att någon står bakom henne. När Lykke sakta vänder sig om har hon en kall, benig hand på sin axel........

Galgbacken är en riktigt spännande spökhistoria! Jag gillade den jättemycket. Ewa Christina Johansson har tidigare skrivit Anden i glaset och 20 över 7, som även de är ruskigt bra spökhistorier. Om man gillar läskigheter är det perfekt läsning en mörk regnig kväll. Är man däremot lättskrämd och lite mörkrädd ska man nog ta något annat. Eller läsa tillsammans med någon med taklampan tänd.

För dig 11 år och uppåt.

ISBN: 9789132165894Inga kommentarer:

Skicka en kommentar