tisdag 26 november 2013

Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström

I måndags blev det klart att debuterande Ellen Karlsson tilldelas årets Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok. Boken heter Snöret, fågeln och jag och är illustrerad av rutinerade barnboksillustratören Eva Lindström, Augustprisnominerad inte mindre än sju gånger.

Jag, det är Selma det, 7-8 år gammal. Vanligtvis bor hon i stan med mamma och pappa. Men nu är det sommar och Selma ska tillbringa några veckor på landet hos mormor och morfar, utan mamma och pappa. Selma trivs på landet, hon känner sig trygg med mormor och morfar och havet ligger nära. Men det finns en sak som gnager inom henne och det är att hon inte har någon bästis. Känslan gör sig påmind som en liten fågel som sitter och piper i Selmas hjärta. Visserligen ska hon börja en ny skola till hösten och där kanske hon får en bästis, men fågeln är där och pickar och piper med jämna mellanrum sitt dystra budskap: Du har ingen bästis, Selma!

Men så lär Selma känna Snöret, en cool tjej med sommarfötter, svart hår, glasögon, rutiga shorts och pandatröja. Snöret är dessutom orädd och lite galen så tillsammans med henne blir Selmas sommar riktigt spännande, hon lär sig t.ex. både att klättra i träd och att simma.

Snöret, fågeln och jag är en mysig, tröstefull kapitelbok, med härlig sommarkänsla, om vänskap och om att våga tro på sig själv och står för det man tycker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar