tisdag 5 november 2013

Det är inte min hatt av Jon Klassen

Det är inte min hatt av Jon Klassen är en ny bekantskap för mig! Boken kanske inte lockar till läsning utseendemässigt, den är inte så flashig utan har en framsida med en liten fisk i ett stort svart något... Kan det vara ett hav?
Ja, det är ett hav och det handlar om en liten fisk som stjäl en hatt från en stor fisk! Han stjäl hatten när den stora fisken sover och tycker att han kan göra så för att hatten passar honom betydligt bättre! Och nu börjar det bli spännande!Berättarrösten är den lilla fiskens, och han berättar övertygande om hur bra det gick och hur han skall gömma sig bland tången och sjögräsen och att den stora fisken aldrig kommer att hitta honom...

Men i bilderna får berättelsen en helt annan handling! Bilderna är mörka och dova, den bruna och grå färsgskalan dominerar i det svarta havet. De till synes enkla bilderna känns farliga och man ser och man vill varna den lilla fisken, men det kan man ju inte för han är fast i sin övertygelse om att allt har gått bra och skall gå bra i fortsättningen också!

Denna berättelse, som vunnit USA:s allra finaste barnbokspris - The Caldecott Medal,är ett mycket tydligt exempel på att samspelet mellan text och bild i en bilderbok är oerhört viktigt. Om man bara läser denna bok högt utan bilder så blir det faktiskt en helt annan berättelse. En perfekt, spännande bok för alla stora och små från tre års ålder att läsa en mörk höstkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar