onsdag 27 februari 2013

Glasbarnen av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson skriver deckare för vuxna och i april kommer hennes nya bok Davidsstjärnor. Men hon har även börjat att skriva böcker för barn och det gör hon briljant! Hennes första barnbok heter Glasbarnen och den är bara spännande!

12-åriga Billie är född och uppvuxen i Kristanstad, men efter att hennes pappa dött flyttar hon och mamma Ebba till Åhus. Mamman vill att de ska börja om på en ny plats och i Åhus har mamman köpt ett gammalt hus. Billie, som inte är förtjust i flytten överhuvud taget, gillar varken Åhus eller den nya bostaden. Det är kallt och smutsigt och fullt av gamla möbler som de förra ägarna lämnat kvar.

Billie har med andra ord svårt att finna sig till rätta i Åhus. Det är sommarlov och hon saknar sina gamla kompisar. Visserligen kommer bästisen Simona och hälsar på och Billie får även en ny killkompis, Alladin. Men det är något med huset som skrämmer henne, redan innan de ens har köpt huset och när de väl flyttat in börjar det hända skrämmande saker. Ett handavtryck i bordsdammet av en mycket liten hand, lampor som oförklarligt rör sig, knackningar på sovrumsfönstret nattetid och ordet "Försvinn" som någon - vem? - har skrivit på en gammal serietidning. Billie försöker berätta för mamman vad hon sett och hört men hon blir bara arg och säger att Billie bara hittar på för att de ska flytta tillbaka till Kristianstad.

Så Billie får ta hjälp av Alladin i stället. Genom en gammal tant som heter Ella och med hjälp av en snäll bibliotekarie får de veta att det hänt förfärliga saker i huset. Under en period fungerade huset som barnhem och två av barnen druknande. Någon ska ha hängt sig i huset och någon brann inne... Är det någon av alla dessa olycksdrabbade människor som spökar eller vad är det som händer?

Glasbarnen är en blandning av deckare och spökhistoria och som sagt mycket spännande. Det är så här böcker för barn ska skrivas! Hoppas, hoppas att Kristina Ohlsson skriver fler böcker för barn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar