torsdag 12 augusti 2010

Svarta fåglar av Mikael Salmson och Lars Sundström

Så är det då dags för hösten första barnboktips. Och dessutom ett väldigt bra tips!

Svarta fåglar av Mikael Salmson och Lars Sundström är något av en klassisk fantasybok. Sedan lång tid tillbaka råder det en konflikt mellan de båda folkslagen tekiter och mabeker. I det sista slaget, som utspelade sig 30 år tillbaka i tiden, vann mabekerna. Nu är det dags för en ny sammandrabbning. Tekiterna ruvar på en gruvlig hämnd – öga för öga, tand för tand är det som gäller.

Bokens huvudperson, 12-åriga Amik, har sina rötter bland både tekiter och mabeker. Hans mormor var tekit men flydde som ung till mabekernas dal där hon senare gifte sig med en mabek. Kvar i tekiternas rike lämnade hon sin förstfödde son, Amiks morbror.

Tekiternas är grymma människor och skyr inga medel för att återvinna herraväldet. Våldet drabbar även Amiks familj. Hans far dödas vid ett av de första slagen i Dödens dal och hans mor försvinner efter att ha ramlat in en strid älv när familjen är på flykt. Tillsammans med övriga flyende mabeker tar Amiks sin tillflykt i ett kloster. Där blir han av klosterledaren utsedd att föra mabekernas kamp vidare. Amik måste ge sig av för att varna andra folkslag och samla dem i en gemensam kamp mot ondskan. Som man anar redan från början kommer Amik förstås att möta sin morbror, men långt ifrån på det sätt som jag hade förväntat mig!

Svarta fåglar är en välskriven, lättläst och mycket spännande bok. Det är som sagt klassisk fantasy men mycket mer än så. Boken är lika mycket en krigsskildring och skulle som sådan kunna fungera som diskussionsunderlag för vilken konflikt- eller krigssituation som helst i världen med frågor som: Finns det onda och goda människor? Vad är ondska? Varför blir det krig? Är det rätt att döda andra människor för att försvara sig själv och sitt eget folk?

Boken passar bra från ca 9 år.

4 kommentarer:

  1. Alldeles för läskig för 9-10-åringar!

    SvaraRadera
  2. Kanske det... Men om man läser den tillsammans och pratar om det som händer i boken kan det säkert funka för 10-åringar i alla fall, tror jag.

    SvaraRadera
  3. Jag är tio år. Jag har läst boken och tycker den är jättebra!

    Carl B

    SvaraRadera
  4. Hej Carl! Kul att du också gillar boken. Jag tyckte verkligen att den var bra.

    SvaraRadera