måndag 30 augusti 2010

Badhuskrisen av Ann Caroline Håkans

Det är inte helt lätt att gå i tvåan. Alla andra är så tuffa och modiga men Juni Somp, åtta år och rädd för allt, har en kaktus i magen. Kaktusen sitter där och sticks och sticks och påminner Juni om det jobbigaste av det jobbiga - att klassen snart ska åka till badhuset och Juni som inte kan simma. Det känns nästan lika hemskt som flodvågskatastrofen i Thailand! En av Junis egenskaper är enligt fröken att hon har stor fantasi och det är ju en bra egenskap. Men det ställer också till problem. Juni målar upp olika katastrofscenarier - t.ex. inför badhusbesöket eller utvecklingssamtalet och hon tummar ibland på sanningen vilket leder till problem när klasskompisarna vill komma och titta på ett marsvin som bara existerar i Junis fantasi.
När man känner sig så där udda och annorlunda som Juni gör och man tror att alla andra kan och vill och vågar, då är det skönt att upptäcka att inte alltid är så. Och det finns ju dessutom en annan Juni, hemma-Juni, som är både pratig och påhittig. Det gäller bara att låta henne också ta plats.

Badhuskrisen är Ann Caroline Håkans debutbok. En härlig bok om en tuff tjej som betraktar tillvaron med både allvar och humor. Många tvåor kan nog känna igen sig i Juni, som kämpar för att bli sedd men också för att bli omtyckt för den hon är. Och det kinesiska tecknet för kris lär ju betyda både fara och möjlighet...Mia Nilsson illustrationer har också plats för både allvar och humor och passar texten väldigt bra.

I oktober kommer del två i serien Mitt livsfarliga liv och den heter Tvärflöjtskrisen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar