söndag 16 september 2018

Skuggornas hus av Ingelin Angerborn

Sackarias går med arga och besvikna steg mot farmor och farfars hus. Deras våning är mörk, men han tänker vänta. Hem vill han inte gå i alla fall. Både mamma och pappa har ringt och messat flera gånger, men Sackarias vet redan vad de tänker säga: "men snälla Sackarias, du måste förstå...".

Det är höstlov och det är pappas vecka att ha Sackarias boende hos sig. Pappa jobbar väldigt mycket men han har lovat att de ska åka iväg tillsammans under lovet och fiska. Men idag berättade han att han måste in och jobba hela lovet, det är något han absolut måste göra som inte kan vänta. Därav "snälla Sackarias, du måste förstå...". Det är inte första gången detta händer; bortglömda hämtningar och skolavslutningar, inställda biobesök och semestrar...Mamma har en ny man vars döttrar skulle vara hos dem under lovet och Sackarias känner sig inte välkommen där.

Farmor och farfar blir glada att se Sackarias sittandes i trappuppgången när de kommer hem. De jobbar också under lovet, men hos dem känner han sig åtminstone välkommen. Farmor arbetar på konstmuseét och undrar om Sackarias vill vara med på teckningskursen de har under lovet. "Lär dig teckna väsen", heter den. Sackarias gillar att teckna. Visst, det är ju inte fiske, men åtminstone något att göra på dagarna. Kursen är faktiskt rolig och tiden flyger iväg. Sackarias blir indelad att teckna med Salma, som är jämnårig med honom. Hon är jättesöt, verkar snäll och tecknar otroligt bra.

Men det händer konstiga saker med Sackarias och i farmor och farfars hus. Håller han på att bli knäpp, eller vad är det frågan om? Han ser skuggor i trappuppgången, känner hästlukt i hallen, och hans mobil laddar ur fastän att den är fulladdad och den ändrar dessutom skärmsläckare av sig själv. När Sackarias ska teckna sitt självporträtt på kursen tecknar han, utan att vara medveten om det, en häst istället! När de sedan får i uppgift att rita av varandra tecknar han inte Salma utan en flicka i mantel och knähöga stövlar, med en häst i bakgrunden. Pennan liksom rör sig själv! Det är han som ritar, men ändå inte. Han vet att kan teckna hyfsat, men inte så här bra. Och hästar, varför är det hästar på alla teckningar? Och vem är tjejen?

Skuggornas hus är Ingelin Angerborns 27:nde bok. Hon har skrivit böcker om kärlek, humor och vänskap, men är mest känd och omtyckt för sina böcker om spöken och magisk realism; exempelvis Rum 213. Gillar du hennes tidigare böcker på hylla "Spöken/rysare" kommer du inte bli besviken!

Från ca. 10 år.

9789129712872



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar