tisdag 11 september 2018

Silvermysteriet av Martin Widmark

Det nya LasseMajamysteriet är här! Denna gång pågår det en stor utgrävning mitt i Valleby. Muhammed Karat gillar det inte alls, det är precis utanför hans butik och kunderna kommer knappt in i butiken. Upphör inte grävandet snart kommer butiken gå i konkurs! Hans käresta Barbro Palm däremot hoppas på att de ska hitta något riktigt gammalt och värdefullt i utgrävningen som hon kan ställa ut på stadens museum, där hon jobbar.

Plötsligt blir det livat i gropen.  Arkeologen Sofia Winge har upptäckt att det ligger en hel hög med gamla silvermynt begravda i jorden. Hon berättar att man kan räkna ut hur gamla mynten är genom att mäta hur djupt ner i jorden de är begravda. Och mynten hittades väldigt djupt ner - de är från vikingatiden! Området spärras av och låses med ett stort hänglås. Utgrävningarna ska, till Muhammed Karats förtvivlan, fortsätta imorgon.

Dagen efter är det stor uppståndelse kring utgrävningsområdet. Låset är uppbrutet och det är fullt med fotavtryck nere i gropen. Någon har brutit sig in! Men, det är något konstigt med det hela - inget är stulet...Varför bryter någon sig in utan att stjäla eller förstöra något? Fotavtrycken i gropen är väldigt små, de ser ut att vara barnstorlek. Siffran 35 syns tydligt i avtrycken. Dagen innan anmälde prästen i Valleby att hans nya gummistövlar blivit stulna i kyrkan. De var just storlek 35.....
Vem har varit i gropen och varför?

Ett nytt fall för LasseMajas detektivbyrå är i full gång! Lagom spännande och klurigt, mysig högläsning i höstmörkret eller läsa själv från cirka 8 år.

9789178030361

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar