måndag 28 maj 2018

Hemma hela sommaren av Elin Johansson och Ellen Ekman

Det är sommaravslutning och alla sitter ute på skolgården och äter tårta. Fröken frågar barnen vad de ska göra på lovet. Alla i klassen berättar om allt kul de ska göra - åka till Thailand, åka till Legoland, åka till ett roligt vattenland. Då svarar jag: "Vi ska på safari!". "Så spännande", säger fröken "vart då?". Men mamma kan inte svara, hon har satt tårtan i halsen och hostar.

Jag och mamma ska bara vara hemma hela sommaren. Vi har inte råd att åka till Legoland, Thailand eller ett kul vattenland.  Vi ska bada i sjön, gå på muséet och sova på balkongen. Mamma märker nog hur besviken jag blir för att vi inte kan åka på safari - eller göra något annat som vi inte gjort förut - för på kvällen visar hon en safarikarta som hon har ritat. Den föreställer ett område med djungel, savann och vatten. Och ett kryss som visar vart vi ska. Jag blir så glad att jag måste skrika. Dagen efter börjar vi förbereda för safarin!

Hemma hela sommaren är en jätteviktig bok. Den beskriver känslan av att vara ensam kvar i stan på sommarlovet när alla klasskompisar ska ut på resor och äventyr. Av att inte ha råd att köpa glass. Att man kan ha mysigt på en cykelsemester i ett tält vid en sjö, så länge man är tillsammans och umgås med familjen. En känsla som inte alltid infinner sig lättare för att man är i Thailand eller på ett häftigt vattenland. Boken kan läsas från cirka 4 år men passar även för barn upp till 10 år, eftersom huvudrollsinnehavaren inte är beskriven med ålder och därför lika gärna skulle kunna gå på lågstadiet.

Författarna har även skrivit Veckan före barnbidraget, där man veckan före barnbidraget inte får korv till makaronerna. Med sju dagar kvar till pengar gäller det att vara finurlig. Men med tejp, lite skattjakt och snällhet kommer man långt.

9789129708493

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar