onsdag 30 maj 2018

Draken av Ole Lund Kirkegaard

Oskar har inte varit i skolan på två dagar. När han väl kommer tillbaka till skolgården berättar han för kompisarna om draken som han har sett i backarna vid gamla vattenkvarnen. Den stod och tuggade på kvarnhjulet och såg otäck ut. Sen kissade den! Alla kompisarna bara gapar av beundran. Tills lille Virgil frågar vad en drake är. "Vet du inte vad en drake är?!" Draken - det hemskaste av alla odjur - farligare än en häst! - har åtta ben, fyra huvuden och äter prinsessor.

Väl inne i skolbänken frågar deras lärare varför Oskar inte har varit i skolan. Kompisarna börjar berätta i Oskars ställe att han inte kunnat komma till skolan för att han har letat efter en drake! "Efter VADÅ?" skriker läraren. Killarna berättar då mer om den hemska drake som Oskar har sett vid kvarnen. Läraren vill inte höra mer trams och fantasier.  "Skolk är skadligt för moralen!" säger läraren och ger Oskar kvarsittning.

Men på väg hem efter kvarsittningen möter Oskar lille Virgil som är jättesugen på att också få se ett sånt roligt djur som en drake. De drar ihop hela gänget och ger sig ut på drakjakt!

Ole Lund Kirkegaards böcker har lästs i snart 50 år och hittar hela tiden nya läsare. Alla hans barnböcker är roliga och fantasifulla berättelser om barn som är lite busiga och äventyrliga. Draken och Sommarlovet, som kom 2017, är mer lättlästa än de tidigare berättelserna, som kan passa bättre som högläsningsböcker. Draken är faktiskt den allra första berättelse som Kirkegaard publicerade och är förlaga till det som senare blev hans första "fullängdare": Lille Virgil.

Passar från 7 år eller tidigare om ni läser tillsammans :)

9789132181436

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar