onsdag 4 april 2018

S som i skräck; Bortförd av Ewa Christina Johansson

Saga och Sigrid bor i hyreshusen bredvid varandra. När Saga är i sitt rum kan hon se rakt in i Sigrids rum. Och det känns bra, de är nämligen bästa vänner. Sigrid spelar mycket onlinespel. Nu har hon fastnat för ett nytt; S som i skräck. Hon är som besatt och spelar varje ledig stund. I vanliga fall är hon bäst i klassen på proven, men nu är till och med Sagas resultat bättre.

En dag när Saga kollar genom fönstret in till Sigrid sitter Sigrid som vanligt och spelar. Men plötsligt stelnar hon till och stirrar bara på skärmen. Saga kan inte se vad det är som fångat henne, skärmen är lite vänd åt sidan.

"Sigrid tryckte nästan näsan mot skärmen innan hon plötsligt drog sig tillbaka igen. Hon tittade mot fönstret. Ungefär som om hon var rädd att det stod någon där utanför och tittade in på henne. Jag vinkade, men hon vinkade inte tillbaka. Det verkade inte som om hon såg mig. Kanske tittade hon egentligen inte ut genom fönstret, utan lite mer vid sidan om. Koncentrerat först. Sedan allt mer häpet. Och till sist såg hon nästan...rädd ut?" (s. 16-17)

Saga smsar och frågar vad det är som händer, och medan hon snabbt läser svaret - att det är något konstigt med spelet - så hinner Sigrid försvinna. Saga är säker på att hon inte har lämnat lägenheten, för hennes mobil ligger kvar på skrivbordsstolen. Sigrid går aldrig någonstans utan sin mobil. Dörren till hennes rum är dessutom stängd. Det brukar den bara vara när Sigrid sitter vid datorn och spelar. Annars står den alltid öppen. Så var är hon?

Senare kommer Sigrids mamma och knackar på hos Sagas familj och frågar efter Sigrid. Hon är mycket riktigt borta. Fast att jacka och skor står kvar i hallen. Föräldrarna bestämmer sig för att organisera telefonkedja och gå ut på stan och leta. När Sigrids kille Hugo ringer och får höra vad som hänt frågar han direkt om hon försvann när hon satt framför datorn. Han berättar att tre ungdomar i Danmark har försvunnit spårlöst när de spelat S som i skräck, och han tror att de på något sätt har liksom blivit knuffade in i spelet. Saga blir kallsvettig. Spelet går ut på att överleva en attack av zombier, varulvar, vampyrer och andra hemska varelser. Tänk om...nej, det kan väl ändå inte hända på riktigt? Skulle Sigrid vara inne i ett dataspel?! Och hur ska de i så fall få ut henne, levande?

S som i skräck; Bortförd är del 1 i en ny lättläst serie av Ewa Christina Johansson. Författaren bygger skickligt upp spänningen och boken slutar med en cliffhanger. Hoppas del 2 kommer snart!

9789175435534

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar