tisdag 6 mars 2018

Spelar roll? av Camilla Jönsson

Sigge har precis varit tvungen att byta skola. På sin förra högstadieskola var det han som styrde och det gjorde han med järnhand. Ingen sa emot, alla gjorde som han sa. Sigge var ingen man ville bli ovän med. Han mobbade tjejen han gillade och misshandlade killen som sa emot honom, och därför fick han byta skola. Nu väntar Sigge på domen för misshandeln. Nu ser hans gamla vänner bort när de ser honom - till och med hans egen lillasyrra vägrar att prata med honom.

I den nya klassen vill ingen vara med Sigge. Alla vet varför han fick byta skola. Sigge har gett upp, han har inte hängt med på lektionerna på flera år och fattar ingenting av genomgångarna eller läxorna. Han ser knappt någon mening med att gå till skolan och skolkar mycket. Men så ska de jobba med grupparbeten i historia och läraren Hasse har parat ihop Sigge och Emmy som en grupp. Emmy är klassens snyggaste och smartaste tjej, hur tänkte Hasse egentligen med den indelningen?

Spelar roll? är en jättefin bok om självkänsla, vänskap och kärlek. Om hur alla människor gör saker de ångrar och att alla förtjänar en andra chans och någon som tror på dem. Boken är en fristående fortsättningen på Vem bryr sig? som handlar om Tova som Sigge mobbade, och om Isak som blev misshandlad. Det är intressant att läsa Spelar roll? och få Sigges syn på det som hände och hur det känns efteråt. En lättläst bok om ett svårt ämne.

Från 11 år och uppåt.

9789175436777

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar