måndag 20 november 2017

Glömskan av Johanna Olsson

Heddas mamma har blivit misshandlad igen av sin sambo Thomas. Hedda och lillebror Teo gömmer sig i sitt sovrum och Hedda ringer med darrande fingrar 112. Men plötsligt tystnar Thomas vrål och endast mammas snyftande hörs. Hedda har glömt att låsa dörren till deras rum. In kommer Thomas, sliter telefonen ur hennes hand och trycker bort nödsamtalet.

Mamma, Hedda och Teo flyr genom landet, upp till mormor som bor i de norrländska skogarna. I samhället Glömskan är det lugnt och stillsamt. Hedda tycker att det är skönt att slippa Thomas, men saknar sina vänner och sitt liv hemma. Det händer ju noll i Glömskan!

Men en dag försvinner Teo spårlöst. De letar överallt, byns invånare går skallgång, polisen söker honom med hund och helikopter. Ingen Teo syns till. Har han blivit kidnappad? Kan det vara Thomas som hämtat honom? I ett ödehus i skogen bor Simon, en kille i Heddas ålder som har rymt hemifrån. Tillsammans letar Hedda och Simon efter Teo och upptäcker snart att de verkar ha med övernaturliga skogsväsen att göra. Hur otroligt och overkligt det än är verkar Teo blivit bortförd av något av de väsen som man bara läst om i myter och folksagor. De vet inte om de kan tro på att det verkligen är sant, och de vet inte vilket av alla skogsväsen som tagit Teo. Eller hur man får tillbaka honom. Om han ens fortfarande är i livet.

Glömskan är en spännande och mörk berättelse. Jag gillar inslagen av svensk folktro. Bland annat Näcken, skogsrå och vittra finns med i berättelsen.

9789150222340

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar