lördag 3 januari 2015

Skogens hemligheter och Stjärnenatt av Jimmy Liao

Skogens hemligheter och Stjärnenatt och är något så ovanligt som barnböcker av en taiwanesisk barnboksförfattare; det är vi inte bortskämda med i Sverige. Jimmy Liao heter författaren och han har skapat ett fyrtiotal bilderböcker och är närmast kultförklarad i sitt hemland.

Böckerna är mycket olika sinsemellan. Skogens hemligheter riktar sig till lite yngre barn och skildrar i en blek färgskala de fantastiska äventyr vi kan få ta del av genom våra drömmar. En liten flicka får i boken sällskap med en kanin som i hennes drömmar tar med henne på både grottbesök och himmelsfärder. Det är poetiskt och fantasifullt och alldeles lagom skrämmande.

Stjärnenatt å sin sidan är ett färgsprakande äventyr om ensamhet, sorg och vänskap. En liten flicka tillbringar sina första sex år hos farmor och farfar. Senare flyttar hon tillbaka till föräldrarna, som dock aldrig har tid med henne. När flickans älskade farfar dör känner hon sig ensammare än någonsin tidigare. Mötet med en ny klasskamrat, som börjar med att flickan försvarar pojken då han blir slagen av klasskamraterna, blir starten på en djup vänskap som tar med dem båda på hisnande äventyr. Texten är sparsmakad och poetisk, bilderna fantasieggande. Sammantaget är Stjärnenatt en mycket fin, trösterik berättelse för alla som någon gång känt sig ensamma och oförstådda, och som man med fördel läser tillsammans med någon.

1 kommentar:

  1. Så spännande! Dessa böcker måste jag titta närmare på! Tack för tipset!

    SvaraRadera