tisdag 20 maj 2014

Flickan från långt borta av Annika Thor

Annika Thor är en känd barn- och ungdomsförfattare som jag läst mycket av, men det har varit kapitelböcker som till exempel serien En ö i havet. Hon har också skrivit vuxenromaner. Därför såg jag med spänning fram emot att få läsa en bilderbok av henne, som dessutom skulle illustreras av Maria Jönsson. Och det var en bok väl värd vänta på!

En flicka på vandring genom de mörka skogarna kommer en dag fram till ett hus. Ute är det vinterkväll, kallt och mörkt. Man kan föreställa sig hur glad flickan blir att se ett hus och spår av människor. Hon knackar på, knackar igen, men ingen öppnar....

Flickan tittar in genom ett fönster och ser en kvinna sitta framför brasan och flickan fortsätter knacka.Äntligen öppnas dörren och flickan ber att få komma in. Kvinnan, Den Gråa,  släpper motvilligt in henne i sitt hus. Hon är inte van vid besök och vill inte heller ha några. Ändå funderar hon på om hon skall erbjuda flickan lite varm mjölk innan flickan skall visas ut igen...

Där och då börjar något vakna till liv inom Den Gråa, någon behöver henne, någon som saknar släkt, vänner och någonstans att bo. Men gästfriheten sitter långt inne, innan hon äntligen vågar ta klivet ut i det nya livet.

Boken är illustrerad av Maria Jönsson som b.l a. gjort böckerna om Spyflugan Astrid. Färgskalan är dovt grå, bara den lilla flickan är röd, röd som rödluvan, röd som värmen. Och flickas möte med Den Gråa förändrar bådas liv.

Läs den och njut av både bilder, språk och framförallt fundera över vad den vill säga oss idag! Detta är en allåldersbok, för alla från 4 år och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar