fredag 14 februari 2014

Mästaren av Alan Gibbons

Barrington Stoke heter ett engelskt förlag som ger ut lättlästa böcker på olika läsnivåer för barn och ungdomar. Deras böcker är perfekta för dom som vill lära sig eller förbättra sin engelska. Böckerna är överlag både välskrivna och spännande. En del av Barington Stokes böcker finns översatta till svenska och återfinns då i Lättläst-hyllan på barnavdelningen.

Ett sådan bok är Mästaren av Alan Gibbons. Den handlar om Ali som är tolv år och boxningsfrälst. Hans idol är Muhammed Ali, född Cassius Clay och en av världens främsta boxare. Han försvarade tungviktstiteln inte mindre än 19 gånger och blev världsmästare i tungvikt tre gånger. Men Muhammed Ali var inte bara en fantastisk boxare utan också starkt engagerad i kampen mot rasism och sociala orättvisor. I dag är han tyvärr svårt sjuk i Parkinson.

Bokens Ali är precis som Muhammed Ali muslim och blir p.g.a. av detta mobbad och retad. Värst är Chris Keane, också han boxare. En dag ska Ali och Keane mötas i ringen. Keane beter sig i högsta grad osportsligt och frågan är om Ali ska klara av att boxas på ett just sätt eller om han kommer att provoceras till att låta ilskan ta överhanden.

Mästaren är en spännande bok för alla som gillar boxning och berättar dessutom om Muhammed Alis fantastiska karriär. Men det är också en bok som kan användas för att diskutera rasism och kamratskap. Av Alan Gibbons finns även boken Tröja nummer 7 och en serie böcker om fotbollslaget Rough Diamonds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar