torsdag 20 juni 2013

Blink blink med stjärnan av Ingrid Olsson

Ingrid Olsson skriver både för yngre och äldre barn. Hennes böcker om Linnea - Långt ifrån cool, Långt ifrån kär, Långt ifrån liten och nu senast Långt ifrån slut är riktigt fina. Hennes ungdomsböcker, t.ex. Stenhjärta och Ett litet hål i mörkret är också mycket bra.

Blink blink med stjärnan innehåller sju korta noveller uppdelade i korta stycken, vilket gör boken lättläst. De sju novellerna rymmer var för sig en hel värld, språket är poetiskt men lättillgängligt och perspektivet är barnets, som i förhållande till vuxenvärlden har en alldeles egen syn på det som sker i berättelserna. Som pojken som i simbassängens vatten ser en stjärnhimmel, fast upp och ner och där mamman bara ser en fara. Eller pojken som i gräsmattans till iskristaller frysta grässtrån ser och känner en igelkott, medan mamman bara har bråttom och svär över kylan. Vissa av novellerna är lite sorgliga, andra både hoppfulla och tröstefulla. Men det finns något som binder dem samma och det är det där glappet mellan barnets värld och den vuxnas.

En liknande bok för lite äldre barn eller ungdomar heter Önska bort önska nytt. Båda har getts ut av Gilla förlag. Det räcker gott och väl att bara läsa böckerna, men jag kan tänka mig att båda böckerna skulle kunna användas som inspirationsböcker för ungdomar som själva vill skriva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar