tisdag 22 januari 2013

Den magiska kappan av Katarina Genar

Av Katarina Genar finns sedan tidigare två böcker, Pensionat Vidablicks gåta och En hemlig vän, två riktigt bra böcker för er som gillar när verklighet och magi vävs samman.

Nya boken Den magiska kappan har också drag av magisk realism. Livia får en röd, begagnad kappa av sina föräldrar när hon fyller 11 år. Hennes kompis Klara tycker att den kliar och är övertygad om att det finns löss i den. Men för Livia är det den finaste tänkbara presenten och hon förstår att kappan vill berätta något för henne. Är det som damen i antikvitetsaffären påstår, att även ting har en själ? Och är det så att det bara är Livia som kan förstå vad kappan vill säga? Kanske har det att göra med att hon är född på en söndag, för söndagsbarn lär ju enligt gammal folktro vara synska!

Kappan leder i alla fall Livia till stadens kyrkogård där hon hittar en gravsten på vilken det står ELIN HEDBERG 1921-1932 och hon förstår efter ett tag att det finns en historia om Elin som behöver få se dagens ljus.

Den magiska kappan är en finstämd berättelse om hur männsikor kan "leva kvar" långt efter det att dom har gått döden till mötes. Ett extra plus i kanten för Lina Bodéns fina omslagsillustration.

1 kommentar: