onsdag 28 november 2012

Den eviga eldens magi av Patrik Bergström

Den eviga eldens magi är en ny fantasyserie i fem delar för yngre barn. För dem som t.ex. gillar Jo Salmsons serie Drakriddare, Peter Gotthardts Alvdrottningens riddare eller Adam Blades Beast quest är det här ett säkert tips. På väg till jobbet i dag läste jag första delen, Alex och Corinthia, och den var riktigt, riktigt spännande (nästan så att jag glömde kliva av tåget i Varberg!). Dessutom både lättläst och välskriven.

Boken inleds med att en storm, den mäktigaste i mannaminne, sveper in över landet Eyrvandir, så redan från start är spänningen på topp. Bara namnet Eyrvandir gör att jag blir nyfiken. Prova att uttala det och du kommer säkert som jag att se en mytomspunnen och fantasieggande plats framför dina ögon. I Eyrvandir finns det  människor i staden Nasheim, skogsalver i Alfheim, dvärgar i Muspelheim och havsalver i Nifelheim. Hela Eyrvandir är omgivet av fiender - troll, jättar, svarta drakar och svartalver, men "skyddas sedan lång tid tillbaka av en sköld, ett genomskinligt kraftfält, som får sin energi från fyra stora Källdiamanter". Sedan en tid tillbaka är dock hela Eyrvandir hotat. De onda varelserna lyckas numera tränga igenom skölden, då källdiamanterna med tiden blivit svagare. Eldmagikerna, de som leder kampen mot ondskan, är inte heller längre tillräckligt starka.

Syskonen Corinthia och Alex är hittebarn och bor i byn Vildfarne hos värdhusägaren Bödvar. Vem som är deras föräldrar är inte riktigt någon som vet. En dag kommer en mystisk man på besök, Galder, bärandes på en stav med mörkgrön diamant i toppen. Han visar sig vara en eldmagiker. Även syskonen verkar ha gåvan och de slår följe med Galder för att påbörja kampen mot ondskan. Klassiska fantasyingredienser m.a.o. och första delen ger verkligen mersmak.  Som tur är finns redan del två, Eldmagikernas torn, att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar