fredag 15 maj 2020

Arthur och det gyllene repet av Joe Todd-Stanton


Professor Brownstone har en skattkammare fylld av fantastiska, märkliga och ovanliga föremål. Föremål som är insamlade under hundratals år från världens alla hörn. Bland annat har professorn en samling böcker, som  han värderar högst av allt i skattkammaren. Böckerna rymmer berättelser om modiga upptäcktsresande släktingar, som har trotsat faror och gett sig ut på äventyr över hela jordklotet.


Det allra första äventyret handlar om Arthur Brownstone, som gav sig ut på upptäcktsfärd redan som liten pojke i den isländska byn där han växte upp. Arthur var väldigt intresserad av sagor och berättelser om fjärran länder och uråldrig magi. Redan när han var gammal nog att gå gav han sig ut ensam i skogen och umgicks med underliga figurer och samlade på sig magiska föremål. Dessa fick han av olika  varelser som tack för hjälpen. Av den stora fågeln Vindvinge fick Arthur en magisk fjäder som skyddar från fara när han  räddade Vindvinges ägg från att krossas mot marken. Av vättarna och feérna fick han en förtrollad stav när han mäklade fred i deras krig. Den gamla kvinnan Atrix gav Arthur en anteckningsbok när han räddade hennes katt ur ett träd. Och högst upp i ett gammalt torn hittade han även Tidens hand, som förstelnade vem som än rörde vid den. Alla dessa märkliga ting är bra att bära med sig som äventyrare och upptäcktsresande. Och det är tur att Arthur får och finner alla dessa, för han kommer sannerligen behöva dem alla i detta äventyr!

En dag när Arthur är ute i skogen för att leta efter magiska maskar invaderas nämligen Arthurs by av en väldig svart varg - Fenrisulven - som släcker byns stora brasa. Den gamla kvinnan Atrix talar till byns invånare:

"Utan värmen från vår stora brasa kommer varje hus i byn att vara istäckt inom en vecka...och vi bybor kort därefter...Men det finns hopp! Bortom havet ligger asagudarnas hemvist. I ett kolossalt hus på toppen av ett berg bor en gud som härskar över himlen med sin hammare. Endast han kan tända vår brasa igen." (s. 19)

Byborna ser ingen i byn som kan klara strapatsen till asagudarnas hemvist. Fenrisulven hade under sitt instormande skadat alla tänkbara. Alla utom...Arthur, som ju hade varit i skogen. Ingen verkar dock tro på att den lille Arthur, som bara springer runt i skogen och samlar på skräp, skulle kunna göra någon skillnad. Han är för liten! Han skulle inte klara två sekunder i gudarnas rike!

Men, på natten packar Arthur sina magiska ägodelar och ger sig av ändå. Kommer Arthur klara av att ta sig in i asagudarnas hemvist och hem till guden Tor? Kan en liten pojke rädda byn från undergång? Läs Brownstones äventyr i myternas värld del 1: Arthur och det gyllene repet, så får du se hur det går!

Gillar du äventyr, magi och fornnordisk mytologi så kommer du att tycka om Arthur och det gyllene repet. Del 2 i Brownstones äventyr i myternas värld heter Marcy och sfinxens gåta. Den handlar om Marcy Brownstone och hennes äventyr i Egypten. Böckerna passar från cirka 7 till 10 år.

Arthur och det gyllene repet (inbunden)
9789178037216

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar