onsdag 15 april 2020

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Corinne åker hellre några tunnelbanehållplatser till Hammarbyskolan Södra, än att gå kvar på Katarina Norra. På Katarina Norra tittar alla medlidsamt på henne, eller tittar bort, när hon går förbi i korridoren. Tjejen med mamman som dog i cancer. Det är Corinne det. Hur går man vidare efter det? Nej, då är det lättare att börja om på ny skola där ingen vet vem man är. När de nya kompisarna frågar varför hon slutat på Katarina Norra - som ligger inne i Stockholm centrum - och hellre åker ut till Hammarby Södra, säger Corinne att det är för att mamma och pappa letar efter boende i Hammarbyhöjden, att de ska flytta dit. Allt för att slippa säga sanningen.

 Hon börjar hänga med Ella, Tanja, Amir och Noah. Amir och Noah upptäcker en väg in i källaren på skolan, där skolsystern och kuratorn har haft sina mottagningsrum tidigare. Nu är rummen öde och låsta för att källaren ska renoveras, och kuratorn och skolsystern tar emot eleverna på en annan skola. Allt står orört kvar i rummen, skolsköterskans stetoskop hänger på sin krok och kuratorns servettlåda står på bordet vid besöksfåtöljen, precis som vanligt. Amir och Noah tar med sig tjejerna dit och efter det hänger Corinne, Ella och Tanja ofta i rummen. Speciellt Corinne. Hon får en självklar plats i kuratorns stol. Bakom skrivbordet sitter hon och tar emot sina vänner när de behöver prata av sig. Samtalen börjar lite trevande, men snart berättar de alltmer för Corinne - om sina minnen, familjer, rädslor och hemligheter. Corinne tycker att det är skönt att kunna hjälpa till. För om man är den som försöker hjälpa behöver man inte tänka på det som man själv är ledsen för.

Hon vet allt om oss är Kajsa Gordans nya bok, och jag gillar den direkt. Hon beskriver fem tonåringars oro, sorg och glädje på ett fint sätt och påminner läsaren om att man inte kan se på utsidan hur en människa mår på insidan. Boken kan även passa bra som högläsning, då det finns mycket att fundera och prata kring i handlingen. Passar dig som är 12 år och uppåt.

9789129720280


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar