måndag 4 november 2019

Pojken i graven av Camilla Lagerqvist

Malin och Bosse smyger efter mormor. Hon har börjat bli virrig och frånvarande på sistone. De sista nätterna har hon dessutom gått ut på nätterna - i nattlinne och morgonrock fastän det är höst och ganska kyligt ute. Vart går hon?

Med raska steg går mormor in på kyrkogården och sätter sig på knä vid familjegraven. Den är öppen just nu eftersom en släkting ska begravas om några dagar. Det ser nästan ut som att hon är på väg att trilla i, så Malin springer fram och tar tag i henne. Mormor tittar på dem med klar blick och ber dem om hjälp att öppna pojkens kista. "Jag måste få veta om pojken är i kistan!"Malin och Bosse fattar ingenting. Vilken pojke? Men när de tittar lite närmare uppe vid familjegravens gravsten ser de att det finns en liten gravsten vid sidan om, nästan täckt av grenar och löv. En pojke är begravd där, en Lukas född 1923, död 1936. Han blev alltså bara 13 år. Vem var Lukas?

Mormor ger sig inte och Malin och Bosse bestämmer sig för att göra som hon vill, för att lugna ner henne och få henne med sig hem igen. De letar upp en spade, hoppar ner i graven och börjar gräva åt sidan - mot Lukas gravsten.Snart stöter de på något hårt. Trät är murket och det är lätt att slå ett hål på kistans vägg. Det känns läskigt, tänk om det ligger ett skelett i kistan?! Men, den visar sig vara fylld med tegelstenar...

De leder mormor hemåt, hon är alldeles blöt och jordig på knäna. De får av henne stövlarna och hon somnar direkt när de lägger henne i sängen. Typiskt, de som ville ha svar på så många frågor! Vem är Lukas? Varför låg han inte i kistan? Lever han fortfarande och var är han i så fall?

Pojken i graven är spännande och mystisk. Malin och Bosse försöker lösa mysteriet med pojken i graven på 1960-talet, så en del av boken utspelar sig på 30-talet och en del på 60-talet. Boken tar upp en del av Sveriges historia som det inte talas så mycket om, och det är första gången jag läser om det i en ungdomsbok. Camilla Lagerqvist har ännu en gång lyckats skriva en tänkvärd och spännande ungdomsbok. Den kan även passa jättebra som högläsningsbok.

Från 11 år.

9789132210532


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar