tisdag 4 juni 2019

Kapten Kidds skattkarta av Mårten Melin

Förbered dig för ett riktigt sjörövaräventyr! Flickan Anne jobbar med att diska, städa och servera på värdshuset Svarta Galten. Det kanske inte låter som världens roligaste jobb, men Anne är föräldralös och har inte så mycket annat att välja på. På Svarta Galten har hon i alla fall ett jobb och en säng att sova i.

I Svarta Galtens ena hörn sitter tre pirater och spelar kort. Det är Röde Rackham, Jack Morgan och kapten Mary Sweet. Alla är rädda för Mary Sweet, men inte Anne. Hon tycker tvärtom att Mary Sweet alltid är snäll mot henne. I kortspelet vinner Mary Sweet om och om igen. Till slut har Jack Morgan bara en skattkarta kvar att spela om. Kapten Kidds skattkarta. Mary Sweet skrattar högt och säger att skattkartan självklart är falsk, men att hon kan tänka sig att spela om den ändå, den kan vara fin att hänga ovanför soffan på skeppet. Vinner Jack Morgan får han allt guld på bordet. Vinner Mary Sweet får hon skattkartan. Det blir en spännande omgång, men självklart vinner Mary Sweet. Men Jack Morgan anklagar henne för att fuska och så är bråket igång. De börjar fajtas med sina svärd och Jack Morgan hamnar i underläge. Men då smyger sig Jack Morgans män på Mary Sweet bakifrån. Anne gillar inte oschyssta bråk, i en duell är man två som fajtas, så hon tar en bricka och drämmer till männen i huvudet med den.

Men Annes arbetsgivare, ägaren på Svarta Galten, tycker inte om att Anne slåss. De som jobbar på värdshuset får absolut inte lägga sig i gästernas bråk. Anne blir avskedad och får sluta direkt. Vad ska hon nu göra? Vart ska hon ta vägen? Mary Sweet hör alltihop och frågar Anne om hon har lust att följa med ut på de sju haven och bli skeppsflicka på hennes skepp Äventyret istället. Följa med en pirat ut till havs? Ja, vad har Anne att välja på? Du kommer inte att ånga dig! Om allt går som det ska är både du och jag snart rika, säger Mary Sweet. Men vad hon inte vet är att fler pirater är sugna på att hitta Kapten Kidds skatt, och snart är Äventyret förföljt av Kapten le Grand....

Kapten Kidds skattkarta är en spännande äventyrsbok för dig som är 8 år och uppåt.

9789187033933

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar