söndag 3 september 2017

Dagbok för utvalda; Jennas första och Jennas andra av Pernilla Gesén



Har du nånsin känt dig ensam? Har du en förälder som du hatar? Har du en idiot i din klass som gör allt för att förstöra ditt liv? Är du skitful? Har du glömt bort hur du gjorde när du lekte, men känner dig inte alls som en tonåring? Har du svinjobbiga krångeltankar (som på döden, orättvisor, mens, hämnd)?

Då är du en av de utvalda.


Dagbok för utvalda är rolig. Som utvald läsare får man lov att ta del av Jennas dagbok, där hon berättar om trash metal bandet Odjuret som hon och hennes kompisar har satt ihop, kampen för en kill-Lucia på skolan och myset med lillebrorsan på kvällarna. Men dagboken är också lite jobbig och ledsam. Jennas mamma är manisk i perioder, far fram som en tornado och knuffar omkull alla i sin väg, för att sedan få långa deppiga perioder då hon inte får något gjort alls. Plötsligt ska hon resa ensam på yogaresa till Thailand. När hon väl kommer hem igen ska hon flytta hemifrån och pausa från pappa. Allt handlar bara om henne. Pappa ser mer och mer ledsen ut och skrattar allt mer sällan. Han steker falukorv och tar hand om familjen så gott det går.

Lillebrorsan är 4 år och förstår inte spelet som pågår runt omkring honom. Han står tålmodigt och väntar vid förskolans grind på att Jenna ska komma och hämta honom. Jennas kompis Ivonne halkar runt i gympaskor i kallaste vintern och berättar att hennes pappa har åkt in i fängelse igen. Inte konstigt att Ivonne vissa dagar inte orkar gå till skolan. Vanessa är snyggast i skolan och en riktig jobbig mobbare. Hon bestämmer vem får vara med och vem som ska bli utfryst. Jenna står på sig och säger emot henne och  har bra svar på hennes elaka kommentarer. Fast bara i det tysta. Det Jenna säger hörs inte, det hörs bara i Jennas huvud. Hon vet liksom vad hon skulle vilja säga, om hon bara vågade. Ingen säger emot Vanessa.

Jenna är tretton år, arg på mamma, trött på Vanessa, och bekymrad för pappa och Ivonne. Hon älskar lillebrorsan, bästisen Svante och sitt trash metal band. Och försöker mitt i allt detta klura ut mysteriet med att vara tonåring.

Än så länge har det kommit två delar av Dagbok för utvalda; Jennas första och Jennas andra. Jag säger bara LÄS! Jag lovar att du kommer att gilla dem. Själv ser jag fram emot nästa del. Hur ska det gå?

Passar dig från 11 år och uppåt.

9789132168178
9789132187070

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar