torsdag 17 november 2016

Becca av Petter Lidbeck

Daphne är ful. Grotesk. Läskig. Alla ryggar tillbaka och stirrar äcklat på henne. Det viskas bakom hennes rygg och hon blir retad varje dag. Barnhemsföreståndarinnan säger att Daphne får räkna med att bo kvar på barnhemmet tills hon blir vuxen - ingen vill adoptera ett sådant fult barn. Hon ska rent av vara tacksam att hon får bo på barnhemmet, så ful hon är. Usch, det börjar sorgligt. Tänk att växa upp och bara få höra sådana saker.....

Daphnes ena ansiktshalva är missbildad sedan födseln. Står hon i profil åt ena hållet syns ingenting av missbildningen. Om hon vänder andra sidan till så syns det däremot...

Hon är nu elva år och har bott på barnhemmet så länge hon kan minnas. Promenader ute i naturen är det bästa Daphne vet. I naturen är det ingen som ryggar bakåt, ingen som retas. Hon får vara ifred.
En dag när hon går nära klipporna vid havet ser hon en man som står alldeles för nära stupet. Det ser fel ut, det är som att han inte bryr sig om att det stupar brant ner. Tänker han hoppa? Daphne skriker instinktivt till, "Nej, gör det inte!" När mannen vänder sig om och ser på henne, blir hon rädd. Hans blick är svart och han skriker åt henne att försvinna. Daphne springer så fort hon kan tillbaka till barnhemmet och ber föreståndarinnan att ringa polisen. De sätter sina bästa tre män på att söka efter mannen, men hittar inga spår efter någon. Föreståndarinnan beskyller Daphne för att bara söka efter uppmärksamhet och bestraffar henne på sitt alldeles egna vis.

Men några dagar senare glider en fin vit cabriolet in på barnhemmets uppfart. Ur bilen stiger en berömd skådespelare och alla barnen och barnhemspersonalen blir alldeles till sig. Daphne känner igen mannen direkt. Det är mannen vid stupet. Han presenterar sig och tackar många gånger om för att Daphne räddat hans liv.

De närmaste dagarna kommer han tillbaka flera gånger för att träffa "vackra Daphne". Hon känner sig utvald och smickrad. Ingen har någonsin visat något intresse för henne förut, och framför allt har ingen tidigare sagt att hon är vacker. När mannen frågar om hon vill flytta hem till honom och hans fru tackar hon ja direkt.

Men väl framme i sitt nya hem blir ingenting sig likt. Daphne börjar snart känna sig ensam, otrygg och utlämnad. Mannen åker iväg i flera veckor på en filminspelning och frun i huset är inte lika snäll som sin  man....

Becca är en ny bok av Petter Lidbeck, som har skrivit många bra böcker, exempelvis Den magiska kepsen och Världens elakaste fröken. Han är en av mina favoritförfattare.

Det här är en lagom läskig rysare som man gärna sträckläser. Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789129699104

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar