torsdag 10 september 2015

Dockskelettet av Holly Black

Holly Black är en av författarna till de populära Spiderwick-böckerna, som är en spännande fantasyserie för barn mellan  8-10 år. De senaste åren har hon skrivit fantasyböcker för ungdomar och nu kommer Dockskelettet som är en spökhistoria för mellanstadieåldern.

Alice, Poppy och Zach är egentligen för gamla för att leka med dockor. Eller i alla fall för gamla för att låta en del kompisar och vuxna veta om det. Det är inte dockor egentligen heller faktiskt. De tre kompisarna har samlat ihop olika slags figurer i plast, trä och metall och byggt upp en egen fantasivärld full av action och äventyr. Drottningen över leken är en porslinsdocka i det låsta glasskåpet hemma hos Poppy, den ser läskigt verklig ut och sitter där och ser ner på sina undersåtar i leken.

Men en dag tar leken slut. Zach hittar inte sina figurer och får då reda på att hans pappa har slängt dom. Han tycker att Zach ska sluta upp med de där dumheterna och ägna sig åt basket och skolan. Att leka med dockor är inget för en stor grabb. Zach blir vansinnig och tänker att han aldrig kommer att förlåta pappa. Till tjejerna säger han att han inte vill leka mer. Han skäms.

Men en natt får Zach besök av sina gamla vänner. Poppy säger sig vara förföljd i drömmarna av porslinsdockan i skåpet, drottningen,  som nu är levande. Dockan berättar sin historia för Poppy och avslöjar mer och mer varje natt. Hon säger sig vara skapad av benen efter en mördad flicka. Håret som är nerstucket på huvudet är flickans, och dockans kropp är fylld av askan efter flickan. Hon får ingen ro förrän hon har blivit begravd på rätt plats. Om de tre vännerna inte letar upp den mördade flickans hem och begraver dockan där kommer de att vara dömda till evig olycka.

Spännande spökhistoria! ISBN: 9789129694901

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar