onsdag 3 juli 2013

Eddie 12 och hon som heter Elsa ; Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling.

Boken med den superlånga titeln Eddie 12 och hon som heter Elsa ; Elsa 12 och han som heter Eddie är egentligen två historier i en. Visserligen handlar de två historierna om samma händelser, men utifrån två olika personer, Elsa och Eddie.

De två lär känna varandra när Elsa börjar i samma klass som Eddie. Hennes föräldrar har nyligen skilt sig och Elsa och mamman har flyttat till en ny stad, 40 mil från pappan. Eddie bor med båda föräldrarna och en lillebror, men det är en långt ifrån lycklig familj. Pappan dricker och föräldrarna bråkar mest hela tiden. Eddie är nog egentligen en rätt snäll kille, men har hamnat snett och är på väg in på en småkriminell bana. Bl.a så köper han en mobil som han vet är stulen och inte blir det bättre när det visar sig att det är Elsas telefon! Mobilköpet leder till en stöld som i sin tur leder till att Eddie snärjer in sig i ännu fler händelser han senare ångrar djupt. Elsa å sin sida kämpar med att hitta sin plats i den nya skolan och den nya klassen. Hon och Eddie börjar så smått lära känna varandra men när Elsa av en tillfällighet förstår att Eddie kanske har med mobilstölden att göra förändras saker och ting.

Det jag gillar mest med den här boken är de båda sluten, som är både lika och olika. Det får mig också att hoppas att det kommer en fortsättning på historien om Elsa och Eddie, för jag blir nyfiken på vad som händer efter sista sidan. Förlaget har valt Eddie 12 och hon som heter Elsa som framsida, vilket gör att jag som läsare automatiskt först läser Eddies version. Lite synd, för det här är ju lika mycket Elsas berättelse. Boken är en av fem böcker som nominerats till Barnens Romanpris. Det ska bli kul att höra vad barnen tycker om den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar