torsdag 28 januari 2010

Slumpens bok av Åsa Lind

Åsa Lind har bl.a. skrivit barnböckerna om Sandvargen. Med Slumpens bok vänder hon sig till något äldre läsare. Det är en lite snårig men spännande bok som Åsa Lind har skrivit. En bok som får läsaren att börja fundera över vad det är som styr våra liv. Är det ödet? Eller tillfälligheterna? Eller är det vi själva som fattar de livsavgörande besluten?

Hanna Demeter, 12 år, är på flykt undan myndigheterna tillsammans med sin galna mamma. Boken börjar med att hon kommer till en ny stad och en ny skola. Av en slump (?) får hon en morgon en bok i sin hand, Slumpens bok. Det är en mycket gammal bok, författad av en trollkarl på den mäktiga konungen Aats begäran. Med hjälp av boken – där all världens tänkbara slumpar finns samlade - ville konungen ta kontroll över livet genom att kunna välja tillfälligheter med lyckligt i stället för olyckligt slut och på så vis kunna ta makten över sitt liv. I framtiden, sa konung Aat, kommer den som äger Slumpens Bok att vara herre över slumpen.

Men inte alla kan läsa den 3000 år gamla Slumpens bok, för att kunna läsa och förstå den måste man vara en Läsare. Med hjälp av goda vänner, som hon också lär känna av en slump, förstår Hanna att hon är en sann Läsare. Hanna hör ihop med Slumpens Bok, den är skriven just för henne. Hanna inser att hon skulle kunna ha nytta av boken, men vet inte riktigt hur. Kan den hjälpa henne att välja väg i livet? Bokens makt är med andra ord stor och på makt följer ofta ondska, så också i Slumpens bok. Den onde Haydin Pica vill till varje pris lägga beslag på boken för att med hjälp av den ta makt över liv och död och Hanna får utstå många faror.

Förstår då Hanna till slut meningen med Slumpens Bok? Kommer Hanna att lyckas överlista den onde Haydin? Läs Slumpens bok så kanske du har svaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar