fredag 16 november 2018

En klurig jul; julsaga i 24 kapitel av Ingelin Angerborn

Nu börjar julboksrapporteringen! Först ut är En klurig jul, skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Angerborn är populär bland mellanstadiebarn som är svaga för spöken och magisk realism. Per Gustavsson har skrivit och illustrerat många bilderböcker. En klurig jul är en julbok som passar från 5 år och uppåt och har 24 kapitel - som gjord för att räkna ner och längta till julafton dag för dag tillsammans med dig :)

Rutan, mamma och pappa håller på att julpynta. Glittriga julstjärnor, färgglada ljusslingor och röda adventsljusstakar. Men finast är den röda pappstjärnan med små, små hål i, tycker Rutan, för den ger så mysigt ljus. Pappa suckar och muttrar. Både saxen och hammaren är borta, fastän pappa tog fram dem nyss. Han hittar dem inte någonstans. Till slut får han slå i spiken till julstjärnan med en träsko istället. Morgonen efter fortsätter saker att försvinna. Osthyveln som mamma plockat ur diskmaskinen ligger inte på köksbordet där hon lade den. Mamma och pappa tror att det är Rutan som försöker skoja. Men varför skulle hon det? Efter frukost skriver hon önskelista. Högst upp skriver hon En kompis. Sedan bästisen Elsa flyttat är det väldigt ensamt. Plötsligt hör hon oväsen i hallen. Men när Rutan går för att se vad mamma eller pappa sysslar med, är hallen tom. Korgen som brukar stå på byrån ligger på golvet, alla smågrejer har ramlat ut på golvet. Hon lägger tillbaka alla nycklar, reflexer och gamla hänglås. Men när hon lägger i det sista hänglåset upptäcker hon att ena hörnet är söndertuggat? Vem kan ha ätit på ett hänglås?!

Mamma och pappa säger att någon av dem måste ha tappat hänglåset och att det då har gått i sönder. Men Rutan tror att det finns en annan förklaring. Och visst är det så. Hänglås får ju inte tuggmärken för att man tappar dem i golvet. De har fått besök av Otoharengulagadox....

9789129706420

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar