onsdag 12 september 2018

Kompisar online av Emma Askling

Melvin är tolv år och går i sexan. Just nu känns livet riktigt jobbigt. Pappa har haft problem med tablettmissbruk ett tag och för två veckor sedan stack han från Melvin och mamma. Mamma är ledsen, och Melvin känner sig arg och deppig. Han har svårt att tygla sina känslor och har hamnat i bråk i skolan flera gånger på sistone. Hans lärare har föreslagit att han kan gå till skolans kurator Siw, men vem vill gå till en gammal tant som man inte känner och prata känslor?!

Cleo, den snyggaste tjejen i klassen, har frågat chans. Eftersom hon är snyggaste tjejen i klassen svarade Melvin ja. Men han har egentligen inga känslor för Cleo, och funderar hur han ska göra slut utan att såra henne. Hur gör man slut? Snapchat och sms är uteslutet eller? Gå fram och liksom bara säga det känns skitläskigt. Zorona i klassen däremot, hon är fin tycker Melvin. När hon ler kittlar det i magen.

Melvin har flera vänner som han spelar ihop med i Call of duty, men ingen riktigt nära kompis att snacka med.  Men i tv-spelet lär han känna en ny spelare i laget; Ztarkiller. De spelar bra ihop, tänker och löser problem i spelet på samma sätt, och är ungefär lika bra på COD. Ztarkiller har inget fungerande headset, men de börjar chatta. Melvin känner att Ztarkiller och han är väldigt lika och har samma slags humor. Han börjar berätta för Ztarkiller om pappa och frågar om råd hur man bäst gör slut med tjejen.

När mamma frågar om Melvin vill göra en utflykt till Gröna Lund och om han vill ta med en kompis, är Ztarkiller den enda kompis han vill fråga. Men tänk om Ztarkiller bor långt ifrån Stockholm? Han får snabbt svar på chatten; Ztarkiller älskar karuseller och bor nära Stockholm. De bestämmer träff innanför Grönans ingång. Melvin känner sig uppspelt och lite nervös, han vet ju inte ens hur Ztarkiller ser ut! Och när det går upp för honom vem Ztarkiller är bland alla människor vid ingången, vill han bara åka hem igen.

Kompisar online är en bladvändare. Man vill veta hur det ska gå med Melvins pappa, Cleo, Zorona och Ztarkiller. Det här är en bok som passar både tjejer och killar som gillar att läsa om vänskap, kärlek och tv-spel. Men den tar också upp Melvins familjesituation med missbrukande förälder, separation, ilska och längtan på ett fint sätt, och kan även passa bra som högläsning i skolan eller hemma.

Från cirka 10 år.

9789174692525

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar