onsdag 20 april 2016

Maximus ring av Patrik Bergström

Maximus ring handlar om Remus,  en figur som tillhör Örnfolket. Örnfolket är mycket små till växten och har tama örnar att flyga på. Remus örn heter Aquila. Aquila är Remus bästa vän och flyger snabbt och säkert.

När boken börjar sitter Remus på vulkanens kant och dinglar med benen. Lavan långt nere i vulkanen värmer skönt hans fötter. Men strax därefter börjar marken att skaka, och Remus hör sina vänner nere i Örnhem skrika förfärat när föremål välter i husen och allting skakar. Han springer snabbt hem till sin farfar för att se efter så han inte är skadad. Farfar är den  enda familj Remus har kvar efter att hans föräldrar blev dödade av människorna när han var liten.

Farfar berättar att det bara är en tidsfråga innan vulkanen kommer att få ett rejält utbrott och att det tyvärr betyder att Örnfolket måste flytta från Örnhem till något säkrare ställe. De äldste har utsett Remus att resa till människornas rike Flodhem, för att varna människorna om det kommande vulkanutbrottet. Farfar berättar att Flodhem antagligen kommer att förstöras helt av utbrottet eftersom riket ligger rakt i den riktning som lavan forsade fram vid förra utbrottet för länge sedan. Remus måste dessutom försöka hitta Maximus ring, som är en magisk ring som tillhört trollkarlen Maximus. Den sägs kunna stoppa vulkanutbrottet. Örnfolket har ringens rubin i sin ägo, men för att ringen ska kunna stoppa vulkanutbrottet krävs även själva ringen som rubinen en gång har suttit på.

Remus vill inte varna människorna. Han är rädd för att resa så långt ensam. Men framför allt är han arg och bitter. Människorna kan gott vara i vägen för lavan, så onda som de har varit mot hans föräldrar!

Till slut bestämmer han sig trots allt för att försöka rädda människorna och att försöka hitta ringen som passar ihop med rubinen. Men tveksam är han allt - kommer verkligen en ring kunna stoppa ett vulkanutbrott? Och hur kommer människorna ta emot hans varningar?

Detta är en lättläst och spännande fantasyberättelse med fina svartvita bilder och jag väntar med spänning på del 2 och 3. Passar dig som är 7-10 år

ISBN: 9789187707230

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar