onsdag 27 januari 2016

Ficktjuvens vän av Bo R Holmberg

Tänk dig förr i tiden. Jättefattigt. Örn bor med sina äldre bröder i en stuga. Deras föräldrar ligger begravda bakom stugan. För att kunna skaffa mat och överleva håller storebröderna på med inbrott och stölder. Nu vill de att även Örn ska hjälpa till. De behöver nämligen någon som är liten och smal som kan ta sig in i trånga utrymmen och passager.

Örns första uppdrag blir just detta, att ta sig igenom en smal gång och stjäla en kista. Han lyckas hitta kistan och är lättad och nöjd. Men då ser de männen med höjda klubbor snabbt komma närmare med gläfsande hundar hack i häl. Örns bröder blir tillfångatagna och förda till staden och när Örn ser dem försvinna känner han att han måste komma på ett sätt att få dem fria.

Det här är en jättespännande bok som griper tag om läsaren direkt och håller sedan sig fast till slutet! En riktig bladvändare helt enkelt. Detta är del 1 i den nya serien Hittebarnet.

Passar dig som är 9 år och uppåt.

ISBN: 9789129695120

torsdag 21 januari 2016

Vi letar skatt av Jesper Lundqvist

Jag blev väldigt rörd när jag läste Vi letar skatt, som är en ny bilderbok på rim om ett barn i 6-årsåldern som utanför affären får syn på en tiggande kvinna.

"Utanför dörren sitter en tant med filtar och foton och ber om en slant.Vi är här för att handla. Vi ska fredagsmysa. Tanten har vantar. Hon ser ut att frysa".

Barnet sätter sig ner bredvid kvinnan för att prata lite medan mamma stressar in på affären. Kvinnan visar bilder på sina barn och berättar att hon längtar efter dem, varje dag. När mamma kommer utspringandes från affären drar hon med sig barnet och stressar vidare. "Varför ger inte du pengar till tanten, mamma?"

I dagens samhälle sitter det tiggare utanför varje mataffär och självklart undrar barnen varför. Vi letar skatt tar upp detta angelägna ämne på precis rätt nivå tycker jag, och öppnar upp för funderingar och samtal mellan barn och vuxen. En berättelse om vår samtid som hittills har saknats i barnbokshyllan.

Bilderna är jättefina och knyter an bra till texten, och en kändis för alla Varbergsbor dyker även upp bland figurerna på slutet. Bra jobbat Jesper Lundqvist!

ISBN: 9789187413476



Släpp taget Jonte! av Johan Eriksson


Släpp taget Jonte! är första boken i serien om Jonte. Jonte är en 9-årig kille som inte gillar hästar, men som däremot gillar Aidah som går i hans klass. Men nu har inte Aidah varit i skolan de senaste veckorna och alla undrar vart hon har tagit vägen, hon kan väl inte ha flyttat utan att säga hejdå?

Men på vägen till skolan en dag får Jonte syn på Aidah där hon står och kramar en häst. Hon berättar att hästen heter Azzah och att ägaren Travkungen ska sälja Azzah för att den travar för dåligt. Aidah kan få köpa den för ett bra pris, "den kostar bara 2000 kronor!", och håller därför på att jobba ihop pengar istället för att vara i skolan. Men det är bråttom, på onsdag ska hästen säljas berättar Aidah och ber Jonte om hjälp att få ihop de sista pengarna.

Genom att panta burkar har de till slut fått ihop 1300 kronor. Men då är det tisdag och bara en dag kvar tills hästen säljs. Hur ska de få ihop 700 kronor så snabbt? Hela Stenkulla är ju slut på pantburkar? Då höjer Aidah blicken och ser upp mot slottet Väsbyholm, som ligger på en höjd utanför samhället. "Där har vi inte varit", säger hon. Men Jonte vägrar, det vet ju alla att det spökar på Väsbyholm?!

Det här är en mysig bok med ganska luftig text och fina bilder. Det är en "hästbok" men boken är även spännande och handlar om mod, vänskap och lite kärlek. Passar dig som är 8 år och uppåt.

ISBN: 9789198175417

onsdag 13 januari 2016

Djurfiket av Camilla Ceder

Djurfiket är första delen i serien Sally - djurens vän. Böckerna är fristående och det betyder att de inte måste läsas i rätt ordning.

Sally älskar djur och skulle kunna tänka sig i stort sett vilket husdjur som helst. Katt, hund, kanin, marsvin, häst såklart, ja, till och med en vandrande pinne kanske. Men hon vet att hon aldrig kommer att få ett husdjur hur mycket hon än längtar, önskar och tjatar. Pappa är nämligen jätteallergisk mot allt möjligt och framför allt mot djur med päls :(

En dag frågar Sallys mamma om de ska åka till gallerian och shoppa lite och kanske ta en fika? "Du kan få ta med dig en kompis", säger hon. Sally frågar Nadja, som har världens finaste hund och en hamster. Hunden ska också med till gallerian tycker Sally, och gömmer hunden under filten i baksätet. Butikspersonalen gillar inte att de har en hund med sig, och på fiket är husdjur inte välkomna. Mamma köper istället semlor som de kan ta med sig hem.

Väl hemma blir Nadja superförtjust i Sallys lillebror Sixten. "Han är ju bara så söt!", säger hon. Så när Sally frågar om de kan gå hem till Nadja och leka (egentligen är det mest djuren som lockar) så svarar Nadja "ja, om Sixten får följa med". Suck! Vad jobbigt det är att ha en gullig lillebror!

Detta är en rolig bok om syskon, vänskap och längtan efter ett eget husdjur. Passar dig som är cirka 8-11 år.

ISBN: 9789163874734

torsdag 7 januari 2016

Mysteriet i Skuggmyra av Elsie Petrén

Redan på första sidan förstår man att det här blir spännande läsning! Det gillar jag, när böcker griper tag i en direkt :)

Valle övertalar sin kompis Marvin att de ska gå in en stund i antikaffären innan skolan. Det är trångt där inne av gamla föremål som ser dyrbara ut och kvinnan och mannen som jobbar i affären iakttar killarna misstänksamt. Av misstag råkar de välta en vas som går i tusen bitar. Kvinnan tar med sig killarna in på kontoret, stänger dörren framför den nyfikne mannen och säger:  "där hade ni tur, det är inte en av våra dyrbaraste vaser, den är bara värd 10 000 kr".....! Marvin och Valle blir nervösa, de har ju inte sådana summor! Kvinnan kommer ett förslag: de slipper ersätta vasen och kan dessutom tjäna en peng om de spionerar på en man åt henne. Hon vill veta var han tar vägen varje dag efter jobbet.

Valle och Marvin lockas av löftet om pengar och ger sig av efter skolan för att förfölja mannen. Deras kompis Tim undrar vad de viskar om hela dagen och varför de inte svarar på hans sms? De vill inte dra in honom i härvan och ljuger därför snabbt ihop en genomskinlig lögn. Tim förstår att de ljuger och blir ledsen och känner sig utanför. Men samtidigt blir han nyfiken vad de egentligen sysslar med. Därför följer han efter dem i smyg när de skuggar mannen. Och det är tur det, för Marvin och Valle hamnar i trubbel och är riktigt illa ute......

ISBN: 9789132165207

tisdag 5 januari 2016

Din tur, Adrian av Helena Öberg

Adrian tycker det är svårt att läsa. Bokstäverna är en enda röra på pappret, klassen sitter tyst och väntar, någon suckar, läraren tittar på honom. Allt står stilla. Tills någon säger "Är du trög eller? Hur svårt kan det va? Det står ju i  boken!" Adrian är inte trög. Det är bara svårt med text.

En dag på vägen hem från skolan träffar han Heidi, en stor varghund. Heidi är lugn och snäll. Och hungrig. Adrian tar med Heidi hem och bjuder henne på mat. Sedan lägger de sig på Adrians säng och Adrian läser för Heidi tills de båda somnar. Tillsammans med Heidi blir det mycket lättare att läsa och hunden följer med Adrian överallt. Tills en dag då Heidi får syn på sin riktiga ägare....

Boken är skriven med bilder och serierutor och har ibland en textrad här och där. Det är en fin berättelse om dyslexi och mobbing och hur en läshund kan förändra allt.

ISBN: 9789198139679