tisdag 26 november 2013

Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström

I måndags blev det klart att debuterande Ellen Karlsson tilldelas årets Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok. Boken heter Snöret, fågeln och jag och är illustrerad av rutinerade barnboksillustratören Eva Lindström, Augustprisnominerad inte mindre än sju gånger.

Jag, det är Selma det, 7-8 år gammal. Vanligtvis bor hon i stan med mamma och pappa. Men nu är det sommar och Selma ska tillbringa några veckor på landet hos mormor och morfar, utan mamma och pappa. Selma trivs på landet, hon känner sig trygg med mormor och morfar och havet ligger nära. Men det finns en sak som gnager inom henne och det är att hon inte har någon bästis. Känslan gör sig påmind som en liten fågel som sitter och piper i Selmas hjärta. Visserligen ska hon börja en ny skola till hösten och där kanske hon får en bästis, men fågeln är där och pickar och piper med jämna mellanrum sitt dystra budskap: Du har ingen bästis, Selma!

Men så lär Selma känna Snöret, en cool tjej med sommarfötter, svart hår, glasögon, rutiga shorts och pandatröja. Snöret är dessutom orädd och lite galen så tillsammans med henne blir Selmas sommar riktigt spännande, hon lär sig t.ex. både att klättra i träd och att simma.

Snöret, fågeln och jag är en mysig, tröstefull kapitelbok, med härlig sommarkänsla, om vänskap och om att våga tro på sig själv och står för det man tycker. 

lördag 9 november 2013

Silverpojken av Kristina Ohlsson

Hurra igen! I januari kommer uppföljaren till Glasbarnen av Kristina Ohlsson. Den heter Silverpojken och förlagets beskrivning låter så här:

"Först såg Aladdin bara sig själv i spegelglaset. Sedan tittade han en gång till och kände hur hjärtat stannade. För bakom honom stod pojken i kortbyxorna. Aladdin skrek till. Då slocknade lampan i taket och allt blev svart." En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön. När Aladdin försöker prata med honom, försvinner han snabbt utan att säga ett ord. Och när han rör sig i snön, syns det inga spår där han har gått. Vem är han? Hör han hemma på flyktingbåten i hamnen? Eller kan han vara Silverpojken - han som i hundra år försökt hitta det försvunna kyrksilvret? Aladdin, Billie och Simona bestämmer sig för att lösa gåtan."
Det låter ju hur spännande som helst!

tisdag 5 november 2013

Städdags av Camilla Kuhn

Städddags av Camilla Kuhn är en liten pärla!Rätt liten i formatet och rätt lite text har den också! Bilderna är enkelt tecknade och förutom grått så finns det bara ett par röda och blå nyanser i boken... Många gånger när jag får en bok som denna i handen förväntar jag mig ingen större upplevelse! Tänker att ja, ja ännu en bok i mängden! Men denna gång hade jag fel! Så nu skall ni få höra om om dagen när mamma skulle städa!

Mamma skulle städa och pappa och Jens bestämmde sig snabbt för att badhuset måste få ett besök just då! Viskande packade de ihop sina badkläder och försökte smyga iväg...Men så lätt gick det inte! Mamma fick syn på dem och plötsligt dög inte deras handdukar! De måste få rena!

Äntligen kommer de till badhuset! Men först skulle de byta om, för det måste man ju.... Och då, vad hände då? Det tänker jag inte berätta, det enda jag tänker berätta är att mamman var en mycket klok och listig mamma!

Kul bok för alla som hellre vill roa sig än städa! Och för alla för alla som hellre vill städa än att roa sig... Fast man kanske skall vara runt tre år för att gilla den! Övre ålder på denna bok finns inte!

Det är inte min hatt av Jon Klassen

Det är inte min hatt av Jon Klassen är en ny bekantskap för mig! Boken kanske inte lockar till läsning utseendemässigt, den är inte så flashig utan har en framsida med en liten fisk i ett stort svart något... Kan det vara ett hav?
Ja, det är ett hav och det handlar om en liten fisk som stjäl en hatt från en stor fisk! Han stjäl hatten när den stora fisken sover och tycker att han kan göra så för att hatten passar honom betydligt bättre! Och nu börjar det bli spännande!Berättarrösten är den lilla fiskens, och han berättar övertygande om hur bra det gick och hur han skall gömma sig bland tången och sjögräsen och att den stora fisken aldrig kommer att hitta honom...

Men i bilderna får berättelsen en helt annan handling! Bilderna är mörka och dova, den bruna och grå färsgskalan dominerar i det svarta havet. De till synes enkla bilderna känns farliga och man ser och man vill varna den lilla fisken, men det kan man ju inte för han är fast i sin övertygelse om att allt har gått bra och skall gå bra i fortsättningen också!

Denna berättelse, som vunnit USA:s allra finaste barnbokspris - The Caldecott Medal,är ett mycket tydligt exempel på att samspelet mellan text och bild i en bilderbok är oerhört viktigt. Om man bara läser denna bok högt utan bilder så blir det faktiskt en helt annan berättelse. En perfekt, spännande bok för alla stora och små från tre års ålder att läsa en mörk höstkväll!